Máte své oblíbené ranní rituály, které dodržujete? Zkuste přidat další z následujícíh deseti triků od nutričního speciality, které povýší vaši snídani na nejoblíbenější denní rituál!
Zapřisáhlý dietář, kulturista i vyznavač zdravého životního stylu mají jedno společné: snídani. Ačkoli se mnozí výživoví odborníci předhánějí v sestavení toho „nej“ jídelníčku, podle Martina Hrazdila, nutričního specialisty, nic takového neexistuje. Radí vsadit na zdravý selský rozum a pár základních pravidel. Díky velkému výběru zdravých a lahodných pokrmů nemusí být snídaně nudnou povinností, ale jídlem, kvůli kterému se vyplatí vstát!
Autor: Martin Hrazdil
Foto: Rachel Park
Zdroj: jomagazin.cz
Zapřisáhlý dietář, kulturista i vyznavač zdravého životního stylu mají jedno společné: snídani. Ačkoli se mnozí výživoví odborníci předhánějí v sestavení toho „nej“ jídelníčku, podle Martina Hrazdila, nutričního specialisty, nic takového neexistuje. Radí vsadit na zdravý selský rozum a pár základních pravidel. Díky velkému výběru zdravých a lahodných pokrmů nemusí být snídaně nudnou povinností, ale jídlem, kvůli kterému se vyplatí vstát!
1. Nechte si od těla poradit, co právě potřebuje
Zázvorový čaj, švestkové smoothie se skořicí či vločky chilli papriček v omeletě vaše tělo rozehřejí a chuť na ně budete mít v případě, že váš organismus potřebuje více tepla. Naopak tropické ovoce s jogurtem, mátovo-okurkové smoothie či zelenina na celozrnné bagetě vás připraví na horký letní den.2. Hned po probuzení
A malém protažení si dopřejte (vlažný, ne ledový) 100% džus. Rychlé cukry potěší lačnící mozek, tekutiny a porci vitaminů po nočním půstu tělo uvítá! Navíc tak skvěle dostanete metabolismus do pohybu. Oblíbeného šálku kávy či čaje se nemusíte vzdávat, jen je nepijte nalačno, obsažený kofein prázdnému žaludku nesvědčí.3. Aromaterapie hned po ránu nasměruje vaši mysl tím správným směrem
Citrusy působí antistresově, levandule uvolňuje a zahání chmury, jasmín navozuje optimismus, vanilka harmonizuje. Není nic jednoduššího, než si pár kapek bio éterického olejíčku namíchat do oblíbeného sprchového gelu, krému, či si ještě po ránu zapálit aroma lampu.4. Naučte se jednoduché kouzlení s glykemickým indexem
Sacharidy (ovoce či pečivo) je nutné doplnit porcí mléčného výrobku. Díky tomu vaše glykemická křivka nevyletí do výšin a vy si užijete pocit sytosti až do svačinky, která by měla následovat ideálně 3 hodiny po snídani. Jen tak se v pohodě dočkáte oběda, aniž byste zkonzumovali zbytečné kalorie, nebo bojovali s hladem.5. Radost z jídla je klíčová
Je jedno, co tvrdí časopisy, babička nebo váš nutriční poradce: pokud vám něco opravdu nechutná, prostě to nejezte. Na trhu je nepřeberné množství jídel, takže pokud od dětství nesnášíte ovesnou kaši, vyzkoušejte třeba bezlepkový teff, antioxidační čirok s vignou, amarant nebo hatomugi (jde o semena trav či obilniny, které jsou vyhledávány pro zajímavé nutriční vlastnosti). Že je ještě neznáte? Super, celý život je co objevovat.6. Cvičit na lačno či cvičit až po snídani?
Na to jednoznačná odpověď neexistuje. Výživový poradce Martin Hrazdil radí před cvičením dodat složené sacharidy v kombinaci s bílkovinami (např. obiloviny nebo luštěniny) a rychlé cukry – kousek ovoce či sklenka 100% džusu uspokojí poptávku po rychlých cukrech a trénink je tak efektivnější.7. 5 porcí ovoce a zeleniny denně
Tak zní doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO). Odborníci doporučují v průběhu celého dne zkonzumovat 200 g ovoce a 400 g zeleniny. Své tělo tím obohatíte o žádoucí vlákninu, vitamíny i minerální látky v přírodní formě.8. Pravidelně snídejte každé ráno
Pokud máte pravidelně pocit, že po ránu nemůžete pozřít ani sousto, zamyslete se nad svou denní rutinou. Na rozdíl od vynechání snídaně, omezení večerního příjmu kalorií vám jen prospěje. Ráno si trochu přivstaňte, abyste měli na snídani patřičnou pohodu. Na snídani si zvykejte postupně: začněte pár lžičkami jogurtu, teplým pokrmem z obilovin např. (jáhly, pohanka, rýže) a teplým čajem. Postupně přidejte kousek ovoce, hrstičku oříšků nebo semínek. Uvidíte, že to jde!9. Není důvod zavrhovat pečivo
Pokud netrpíte celiakií, není důvod, proč pečivo zavrhovat. I zde se vyplatí zapátrat a vybrat si chléb kváskový, ideálně žitný. Pokud se chcete vyhnout dobarvovaným pekárenským výrobkům, dejte si pozor na žurnálově hnědé pečivo se slovem „vícezrnný“ v jeho názvu. Sáhněte raději po pečivu celozrnném, u kterého legislativa garantuje maximálně 20% podíl bílé mouky. A pozor, tak přitažlivě znějící slovo „cereální“ v překladu znamená „z obilí“ – nic víc, nic míň.10. Hormony dobré nálady se z velké části tvoří v trávicím traktu
Abyste přispěli k vytváření pohody při trávení, konzumujte fermentované mléčné výrobky, kysanou zeleninu (jak nakládané zelí, tak třeba korejské kimči) a především dostatek nerozpustné vlákniny, kterou najdete především v ovoci, zelenině a šťávách z nich.Autor: Martin Hrazdil
Foto: Rachel Park
Zdroj: jomagazin.cz
Komentáře
Okomentovat